Πολλές φορές η αγορά του κατάλληλου σκεύους για την κουζίνα μας ή για τις συνταγές που θέλουμε να εκτελέσουμε ,μας φαίνεται πολύπλοκη υπόθεση.Συχνά μη γνωρίζοντας τις ιδιότητες του κάθε υλικού-και άρα του σκεύους τελικά που αγοράζουμε- δεν έχουμε το επιθυμητό που επιθυμούμε.

Το πιο φθηνό δε σημαίνει απαραίτητα και μη ποιοτικό και αντίστοιχα το πιο ακριβό δε σημαίνει και το πιο κατάλληλο για την κουζίνα που μαγειρεύουμε.

Τα υλικά κατασκευής για σκεύη κουζίνας είναι το ανοξείδωτο ατσάλι,το αλουμίνιο,ο χαλκός,το πυρίτιο (κεραμικά σκεύη),ο χυτοσίδηρος,το μαντέμι,το τιτάνιο,το αντικολλητικό τεφλόν,η σιλικόνη.

Ανάλογα το υλικό που είναι κατασκευασμένο το σκεύος μας διαφοροποιείται ανάλογα και ο τρόπος μαγειρέματος-ψησίματος.Επίσης πρέπει πάντα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την καταλληλότητα των σκευών μας για τη χρήση τους από τη μαγειρική εστία που χρησιμοποιούμε.(Ηλεκτρική εστία,επαγωγική,κεραμική,αερίου,κάρβουνο).

Η ομάδα του Homesic.gr σας παραθέτει ένα σύντομο οδηγό για την επιλογή του σκεύους που θέλετε και θα κάνει τη διαφορά για εσάς στη μαγειρική σας.

Ανοξείδωτο ατσάλι (Inox,Stainless steel,ανοξείδωτος χάλυβας)

Το ανοξείδωτο ατσάλι έχει ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή στη διάβρωση (δεν σκουριάζει) και αρκετά χαμηλό κόστος παραγωγής.Για το λόγο αυτό "κυριαρχεί" στην παραγωγή μαγειρικών σκευών και αξεσουάρ κουζίνας σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά κατασκευής. Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου,άνθρακα και χρωμίου, όπου το χρώμιο έχει ελάχιστη ποσότητα 10,5% κατά βάρος. Οι διαφορετικές αναλογίες των τριών αυτών υλικών μαζί με άλλες προσμίξεις που μπορούν να προστεθούν -όπως το νικέλιο και το μαγγάνιο- δημιουργούν τους διάφορους τύπους ανοξείδωτου ατσαλιού που έχουν διαφορετικές ιδιότητες μεταξύ τους.

Στα σκεύη κουζίνας ιδιαίτερα διαδεδομένα κράματα είναι το ανοξείδωτο ατσάλι 18/10 και 18/8.Και τα δύο αναφέρονται ως stainless steel.

Το 18/10 ανοξείδωτο ατσάλι σημαίνει οτι το υλικό κατασκευής περιέχει 18% χρώμιο και 10% νικέλιο.Για το λόγω αυτό το ανοξείδωτο σκεύος 18/10 είναι ακόμα πιο ανθεκτικό σε διαβρωτικά περιβάλλοντα όπως το αλάτι ,το ξύδι,μαγειρικά οξέα σε σχέση με το ανοξείδωτο 18/8 που περιέχει 2% λιγότερο νικέλιο.

Στα μαγειρικά σκεύη είναι ιδανική επιλογή τόσο για καλό όσο και για υγιεινό μαγείρεμα.Το ανοξείδωτο ατσάλι 18/8 και 18/10 είναι τα πλέον κατάλληλα κράματα που μπορούν να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και να μην επηρεάζουν στο παραμικρό την ποιότητα των τροφών.

Σε ότι αφορά τη χρήση τους και τη συντήρηση τους δε χαράσσονται εύκολα και μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν μαγειρικά υπολείματα και λίπη είτε με ζεστό νερό είτε με λίγο ξύδι.

Τέλος, αποφύγετε να πλένετε τα ανοξείδωτα στο πλυντήριο πιάτων όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και το απορρυπαντικό αρκετά "επιθετικό".

Όλα τα ανοξείδωτα πρέπει στο τέλος να ξεβγάζονται με τρεχούμενο ζεστό νερό.Στη συνέχεια σκουπίστε τα με μια πετσέτα για να απομακρυνθούν τα άλατα του νερού που επικάθονται στην επιφάνεια. 'Έτσι βελτιώνεται η εμφάνιση του μετάλλου.

Διαφορετικά, μπορείτε απλά να τα αφήσετε να στεγνώσουν σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο.

Χαλκός

Το πιο ακριβό υλικό για σκεύη κουζίνας είναι ο χαλκός.Ο χαλκός λόγω της πολύ καλής θερμικής του αγωγιμότητας είναι η ιδανική επιλογή για μαγειρικά σκεύη για το τέλειο μαγείρεμα.

Τα χάλκινα σκεύη είναι πιο επιρρεπή στη διάβρωση σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά κατασκευής.Η αμαύρωση είναι συχνό φαινόμενο για αυτό θα πρέπει να συντηρούνται τακτικά με κάποιο ειδικό καθαριστικό και όχι με δυνατά καθαριστικά οξέα.Αποφύγετε την πλύση στο πλυντήριο πιάτων.

Τα σύγχρονα χάλκινα μαγειρικά σκεύη είναι συνήθως επενδεδυμένα με κασσίτερο ή ανοξείδωτο χάλυβα. Ο FDA προειδοποιεί να μην χρησιμοποιούνται χάλκινα σκεύη χωρίς επίστρωση γιατί το μέταλλο εύκολα μπορεί εύκολα να διαφύγει  σε όξινα τρόφιμα, προκαλώντας τοξικότητα.

Προτιμάμε τα χάλκινα σκεύη επενδεδυμένα με ανοξείδωτο ατσάλι.

Αλουμίνιο

Τα σκεύη απο αλουμίνιο παρουσιάζει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και μαγειρεύει εύκολα και γρήγορα.

Συνήθως οι κατσαρόλες αυτές επικαλύπτονται με στρώματα από εμαγιέ υλικό και ταυτόχρονα με αντικολλητική επένδυση για να καθαρίζονται εύκολα.

Τα hard-anodised μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο είναι κατασκευασμένα από χημική επεξεργασία αλουμινίου. Αυτό κάνει την επιφάνεια πολύ ανθεκτική και πολύ πιο δυνατή σε σχέση με το ανοξείδωτο ατσάλι.

-Τα σκεύη από αλουμίνιο θέλουν ιδιαίτερη προσοχή σε γρατσουνιές και γδαρσίματα καθώς γίνονται εστία μικροβίων μέσω των υπολειμμάτων τροφών.

-Επίσης δεν θα πρέπει να αφήνουμε σε σκεύη αλουμινίου το μαγειρεμένο φαγητό για πολλή ώρα μετά το μαγείρεμα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οξείδωσης

Κεραμικά-Εμαγιέ

Εμαγιέ είναι τα σκεύη που η επιφάνεια τους καλύπτεται από μια υαλώδη ουσία για ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Μπορούν να επενδύσουν κεραμικά ακόμη και μεταλλικά σκεύη. Θερμαίνουν και ψύχουν αργά και διανέμουν ομοιόμορφα την θερμότητα στο τρόφιμο που μαγειρεύεται.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και αγορά κεραμικού σκεύους.

Πήλινα σκεύη

Από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη μαγειρική. Είναι αρκετά υγιεινά να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, αλλά χρειάζεται προσοχή λόγω του βάρους τους.

Το μειονέκτημά τους κυρίως είναι πως απαιτείται χρόνος στο μαγείρεμα γιατί τα σκεύη αυτά αργούν να θερμανθούν.Καταλληλότεροι φούρνοι για μαγείρεμα σε πήλινο σκεύος είναι οι ξυλόφουρνοι και οι στόφες.

Χυτοσίδηρος-μαντέμι

Τα σκεύη από χυτοσίδηρο είναι αρκετά πιο ακριβά από τα υπόλοιπα μαγειρικά σκεύη διότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά αλλά και υγιεινά στο τρόπο μαγειρέματος των τροφών.Ιδανικά σκεύη για τηγάνισμα ,για σοτάρισμα αλλά και για ψήσιμο στο κάρβουνο και σε φούρνο.

Τα περισσότερα είναι επενδυμένα με σμάλτο ενώ σαν μειονέκτημα μπορεί να σημειωθεί το βάρος τους και η ιδιαίτερη συντήρηση που απαιτείται για να είναι στη σωστή κατάσταση.(Τρίψιμο με βούρτσα,πλύσιμο με ζεστό νερό,απάληψη με λάδι).

Αντικολλητικό τεφλόν.

Η πιο δημοφιλής κατηγορία σκευών καθώς καθαρίζονται πολύ εύκολα και δε χρειάζεται κάποια λιπαρή ουσία για το μαγείρεμα σε τηγάνι (Βούτυρο,λάδι).Διαθέτουν μια λεπτή αντικολλητική επίστρωση η οποία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη και επιβλαβή.

-Δε θα πρέπει να μαγειρεύουμε σε θερμοκρασίες πάνω από 260οC καθώς η αντικολλητική μεμβράνη αρχίζει να διαβρώνεται και το χημικό στοιχείο PFOA απελευθερώνεται. Η χημική ένωση PFOA έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο των επιπέδων χοληστερόλης και με υπογονιμότητα αλλά και παρουσίαση κάποιων μορφών καρκίνου.Βέβαια υπάρχουν πλέον κάποια σκεύη που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο.Θα τα βρείτε με την ένδειξη PFOA Free.

-Δε πρέπει να μαγειρεύουμε σε γδαρμένα ή ξεφλουδισμένα σκεύη καθώς είναι επικίνδυνο να αναμειχθούν τα υπολείμματα με το φαγητό και να έχουμε πάλι απελευθέρωση PFOA.

Σιλικόνη

Είναι καινοτόμα εργαλεία που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή κέικ και τα πλεονεκτήματα τους είναι πως ψήνουν πιο γρήγορα και είναι πιο εύκολο στο να αφαιρέσετε το περιεχόμενο αφού ψηθεί, ακόμα και αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει λιπαρή ύλη στη βάση.

Τα καλούπια σιλικόνης μπορούν γενικά να χρησιμοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών (τυπικά -40°C + 250°C) και μπορούν να τοποθετηθούν από το φούρνο στην κατάψυξη. Επίσης  μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φούρνο μικροκυμάτων. Θα τα βρείτε στην αγορά σε μια ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μεγεθών.

Γυαλί βορίου (Pyrex):

Ιδιαίτερα βολικό σκεύος κυρίως για φαγητά φούρνου. Το χαρακτηριστικό αυτών των σκευών είναι η ανθεκτικότητα που έχουν στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Γι’ αυτό ευθύνεται η παρουσία βορίου στο γυαλί. Είναι βαριά σκεύη και ανθεκτικά.

Επιλέξτε λοιπόν το σκεύος που χρειάζεστε σύμφωνα με τις ανάγκες σας ,το μαγείρεμα που θέλετε να κάνετε αλλά και το γούστο σας μέσα απο τις μεγάλες γκάμες που σας προσφέρει το Homesic.gr

Η ομάδα του Homesic.gr