Συντήρηση κρασιού : Πώς θα διατηρήσετε το αγαπημένο σας κρασί αναλλοίωτο στο χρόνο?




Σας αρέσει να βρίσκεστε με τους φίλους σας απολαμβάνοντας το κρασί που σας αρέσει;

Έχετε προετοιμάσει τα κατάλληλα συνοδευτικά; Για να διασφαλίσετε ότι το κρασί που έχετε αγοράσει λίγο καιρό πριν θα είναι όπως το φαντάζεστε θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε κάποια tips σχετικά με την αποθήκευση του για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων .


Μπορώ να αποθηκεύσω το μπουκάλι που αγόρασα;


 


Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα κρασιά δεν προορίζονται για μακροχρόνια αποθήκευση (πάνω από 3-5 χρόνια).

Σήμερα τα κρασιά είναι «σχεδιασμένα» ώστε είτε να το πιείς αμέσως είτε να το αποθηκεύσεις και να το καταναλώσεις μέσα σε περίπου δύο χρόνια από την αγορά.

Από την άλλη υπάρχουν κάποια κρασιά (κόκκινα κυρίως) τα οποία επωφελούνται από το μεγαλύτερο χρόνο αποθήκευσης.

Είτε για λίγες εβδομάδες είτε για χρόνια ,κατά την αποθήκευση του κρασιού, θα πρέπει να λαμβάνεται η μέριμνα ότι η θερμοκρασία, η υγρασία και οι συνθήκες φωτός είναι οι κατάλληλες.

Σημαντική σημείωση . Η φήμη ότι το κρασί γίνεται καλύτερο όσο περισσότερο αποθηκεύεται και παλιώνει είναι λάθος. Τα φθηνά κρασιά όχι μόνο δεν ωφελούνται από την μακρά αποθήκευση τους αλλά αντιθέτως τα βλάπτουν.


Πόσο καιρό διατηρείτε το κρασί ;


wine-storage-how-long-shelf-life


Τα περισσότερα κρασιά θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα στα πρώτα δυο χρόνια από την αγορά τους .

Τα ερυθρά κρασιά όπως προ είπαμε διατηρούνται περισσότερο ,ενώ τα λευκά κρασιά προορίζονται για άμεση ή πρώιμη κατανάλωση .

Τα παρακάτω συστατικά ( όσο περισσότερα ,τόσο το καλύτερο) στο κρασί διασφαλίζουν ότι η αποθήκευση τους μπορεί να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο :

ü  Περιεκτικότητα αλκοόλ: Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό αλκοόλ ,τόσο καλύτερα μπορεί να διατηρηθεί το κρασί .

ü  Περιεκτικότητα σε σάκχαρα : Όπως και το αλκοόλ, έχει επίσης συντηρητική δράση

ü  Τανίνη : Δρα σαν αντιοξειδωτικό και εμποδίζει την οξείδωση του κρασιού

ü  Θειούχα : Μειώνουν τους μικροοργανισμούς

ü  Οξύ : Καταπολέμα τα βακτήρια

Σημαντική σημείωση : Δε θα πρέπει να καταναλωθεί κρασί το οποίο μυρίζει ή έχει γεύση σαν ξύδι.

 

Ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης του κρασιού

Το πιο σημαντικό για την συντήρηση ενός κρασιού είναι η θερμοκρασία . Το κρασί δεν «συμπαθεί» καθόλου τη θερμότητα. Ήδη από τους 21οC το κρασί αρχίζει και ωριμάζει πιο γρήγορα από ότι θα θέλαμε.

Αν η υψηλή θερμοκρασία αποθήκευσης διαρκέσει αρκετά το κρασί χάνει το άρωμα του.

Άρα θα πρέπει η αποθήκευση απαραίτητα να συνοδεύεται με θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 7οC και 180C .Η τέλεια θερμοκρασία αποθήκευσης είναι 12οC έως 13οC.

Η υγρασία επίσης παίζει σημαντικό ρόλο καθώς αν το μέρος αποθήκευσης είναι ξηρό αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Η ιδανική υγρασία είναι μεταξύ 50% και 80%.

Τα κρασιά με φυσικούς φελλούς αποθηκεύονται πάντα σε επίπεδη θέση .Τα κρασιά με βιδωτό καπάκι μπορούν να αποθηκευτούν σε όρθια θέση.

Προστατέψτε επίσης το κρασί από κραδασμούς καθώς τα ιζήματα που έχουν κατασταλάξει στροβιλίζονται ξανά και ξανά προκαλώντας αλλοίωση στη γεύση και το άρωμα. Επίσης επιταχύνει αρνητικά την ωριμότητα του κρασιού σας και μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ζωής του .

Μετά το άνοιγμα το μπουκάλι με το κρασί θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο.Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου εμποδίζουν την ωρίμανση του κρασιού. Ωστόσο, δε θα πρέπει να μένει σε αυτή την κατάσταση πάνω από 3-5 ημέρες. Μετά το κρασί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μαγείρεμα.

Μετά το άνοιγμα επίσης είναι σημαντικό να εμποδίσετε το κρασί να πάρει οξυγόνο. Κλέιστε το μπουκάλι όσο πιο αεροστεγώς γίνεται . Ο εξαερωτήρας κρασιού της Versa είναι η ιδανική πρακτική λύση.

Συμβουλή :Ρίξτε μια ματιά στην ετικέτα του κρασιού σας,μπορεί να είναι χρήσιμη. Συνήθως υπάρχουν πιο συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να αποθηκεύσετε το κάθε κρασί.


Πού να αποθηκεύσω το κρασί μου;

Η ιδανική συνθήκη αποθήκευσης για τα μπουκάλια σας είναι σε κάποιο υπόγειο ξαπλωμένα σε κάποιο έπιπλο με θήκες (κάβα). Στο μέρος αυτό υπάρχει (συνήθως) σταθερά χαμηλή θερμοκρασία,απουσία φωτός και είναι το ιδανικό δωμάτιο για τη φύλαξη των κρασιών σας. Το μόνο αρνητικό με τις συνθήκες στα υπόγεια είναι πιθανή ύπαρξη υγρασία η οποία θέλει προσοχή.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος υπογείου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αρκεί να δώσετε προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα μην αποθηκεύτε το κρασί σας κοντά σε πηγές θερμότητας όπως οι φούρνοι,θερμάστρες κλπ. Η υψηλότερη θερμοκρασία που είναι αποδεκτή είναι 21οCo. Επίσης μην αποθηκεύεται το κρασί σας στο μπαλκόνι ή σε εξωτερικό χώρο οπου έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Ακόμη αποφεύγεται την αποθήκευση σε δωμάτιο με παράθυρα όπου υπάρχει άπλετο φως καθώς το κρασί χρειάζεται σκιερό μέρος για τη συντήρηση του.

Μια ιδανική λύση ,αν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στο σπίτι,είναι μια συσκευή συντήρησης κρασιού με μεγάλο αρνητικό βέβαια την κατανάλωση ρεύματος αυξάνοντας το κόστος της κάβας σας αρκετά.


Αποθήκευση σε οριζόντια ή κάθετη θέση



Το αν θα πρέπει να αποθηκεύσετε το κρασί σας όρθιο ή οριζόντιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν είναι εμφιαλωμένο με φυσικό φελλό ή με βιδωτό καπάκι.

Εάν ο φελλός εκτεθεί σε ξηρό αέρα ,θα συρρικνωθεί κι έτσι θα έχουμε είσοδο οξυγόνου στο κρασί. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει οξείδωση. Έχουμε απώλεια αρώματος σε πρώτη φάση άρα στη γεύση θα το καταλάβουμε αμέσως και επίσης θα γίνει αντιληπτό από το χρώμα του κρασιού. Το χρώμα αλλάζει από κόκκινο σε καφέ ή από λευκό σε κίτρινο.

Εάν το κρασί εμφιαλώθηκε με βιδωτό καπάκι (λιγοστές περιπτώσεις) εξαρτάται από εσάς αν θα το αποθηκεύσετε οριζόντια ή κάθετα. Ωστόσο η οριζόντια θέση αποθήκευσης όχι μόνο φαίνεται πιο όμορφη αλλά εξοικονομεί και χώρο.


5 Συμβουλές για τη σωστή αποθήκευση κρασιού

  • Σταθερότητα θερμοκρασίας έναντι ιδανικής θερμοκρασίας

Αν και οι 12 Co είναι η βέλτιστη θερμοκρασία για το κρασί σας ακόμη πιο σημαντική παράμετρος είναι η σταθερότητα της θερμοκρασίας ανεξαρτήτως εποχής. Είναι προτιμότερο ο χώρος αποθήκευσης να έχει 14Co παρά η θερμοκρασία να κυμαίνεται συχνά από 10Co έως και 20 Co .

  • Ένας εχθρός-Η ζέστη

Το κρασί δεν αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 21CO. Οπότε αν δεν έχουμε δωμάτιο-χώρο που να πληροί αυτή την προϋπόθεση είναι προτιμότερη η συντήρηση ,για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα ,στο ψυγείο.

  • Δεν καταψύχουμε

Μην καταψύχετε το κρασί σας. Αφενός υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το μπουκάλι και αφετέρου σταματάει η ανάπτυξη του κρασιού. Μπορείτε όμως να βάλετε κρασί σε παγοθήκες ώστε να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας για σάλτσες.

  • Όχι στο σκοτάδι-Ναι στο φώς

Οι ακτίνες UV επιτρέπουν στο κρασί να ωριμάσει πιο γρήγορα ή να μειώσει τη διάρκεια ζωής του. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος ώστε να αποθηκεύεται σε ένα σκοτεινό μέρος καθώς το γυαλί του μπουκαλιού έχει ιδιότητα αντηλιακής προστασίας (όσα δεν έχουν διαφανές γυάλινο μπουκάλι).

  • Υγρασία με μέτρο

Στο κρασί δεν αρέσει ούτε το πολύ ξηρό μέρος ούτε το πολύ υγρό. Αλλά δεν χρειάζεται να είσται πολύ σχολαστικοί-ένα επίπεδο υγρασίας μεταξύ 50% και 80% είναι καλό. Ο στεγνός αέρας μπορεί να συρρικνώσει το φελλό με αποτέλεσμα την οξείδωση του κρασιού ενώ ο υγρός αέρας μπορεί να προκαλέσει μούχλα στο φελλό.


Βραδιά κρασιού στο σπίτι-Σωστό σερβίρισμα


Για τη βραδιά κρασιού σας,περιορειστείτε σε λίγα κρασιά-για παράδειγμα τρια διαφορετικά-σε μία κατηγορία(π.χ κόκκινο κρασί), ώστε να μπορείτε να τα συσκρίνετε.

Αν θέλετε πιο πολλές επιλογές καλό είναι να ξεκινήσετε με λευκό κρασί και στο τέλος να πιείτε κόκκινο κρασί. Τα κρασιά θα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία.

Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει διαθέσιμο νερό και ψωμί για συνοδευτικό. Το νερό και το ψωμί εξουδετερώνουν τα κρασιά και κάνουν εύκολη τη σύγκριση τους.


Επίσης μπορείτε να συνοδέψετε με ένα πλατώ τυριών (Πιάτο/πλατώ σερβιρίσματος σχιστόλιθου"Square" Versa, Επιφάνεια σερβιρίσματος "PaletteL" Zeller)

 

Για το σερβίρισμα του κρασιού,αν το είχατε αποθηκευμένο σε οριζόντια θέση θα πρέπει να το αφήσετε για λίγη ώρα σε κάθετη θέση ώστε τα καθίσουν στον πάτο του μπουκαλιού τα ιζήματα.

Στη συνέχεια ανοίξτε το μπουκάλι εύκολα και γρήγορα με ένα Ηλεκτρικό ανοιχτήρι κρασιού Versa ή πιο παραδοσιακά με ένα Ανοιχτήρι κρασιού vintage "LittleBottle" Versa

Στη συνέχεια εφαρμόστε ένα Στόμιο ροής κρασιού Versa ή Wine Cooler μεστόμιο ροής Versa.

Ρίξτε σιγά σιγά το κρασί στα ποτήρια ώστε να αποφευχθεί η πτώση ιζήματος στα ποτήρια όπου θα αλλοιώσουν τη γεύση και την αίσθηση.

Είστε έτοιμοι να απολαύσετε με την παρέα σας.